La construcció d’un nou periodisme (Les veus incòmodes)

La informació és poder de Francis Bacon reflecteix que quan més coneixement es té de les coses o com menys ignorant es deixa de ser més poder es té. Però havent escoltat en Roger Palà, Jesús Rodríguez i Xavi Artigas m’adono que moltes vegades s’abusa d’aquest poder.

Les veus incòmodes treballen per crear un espai on el ciutadà, primer de tot, es senti partícip d’aquella notícia. D’aquesta manera volen aconseguir que la gent del poble s’assabenti realment del que està passant i explicar les coses amb pèls i senyals i no redactar i treure allò que interessa més o menys els mitjans de comunicació. En Roger Palà en la seva intervenció ens diu que Les veus incòmodes tenen més dificultats a l’hora de difondre el seu missatge. La causa? N’hi ha quatre. Però dues d’aquestes considero que són les més importants. La primera que ens explica és que els que realment treballen per canviar les coses tenen menys recursos que les grans empreses, governs… I això què significa? Doncs que tenen menys diners per poder invertir en la comunicació. La segona causa, una de les que estem vivint actualment, és el soroll de la sobreinformació. En Roger Palà ens diu textualment: “Hi ha massa informació i això genera un volum informatiu que en teoria hauria de fer que estiguéssim ben informats, però resulta tot el contrari.” Aquesta sobreinformació és el detonant que fa que el ciutadà desestimi la informació i prefereixi estar entretingut.

Seguidament en Jesús Rodríguez ens parla dels diferents moviments socials. Aquests moviments es senten estafats, enganyats, manipulats… En Jesús Rodríguez posa en relleu que“els ciutadans es senten d’aquesta manera perquè els mitjans de comunicació no tenen en compte la persona directament afectada, sinó que prioritza les fonts oficials deformant la realitat.”Aquesta reflexió que Jesús Rodríguez dóna a conèixer explica que el que de veritat haurien de fer els mitjans de comunicació és centrar-se en allò que el ciutadà vol llegir, sentir, veure. Al cap i a la fi el que es vol veure són fets i no demostrar que aquesta informació que disposen els mitjans de comunicació pot ser manipulable perquè així l’únic que aconsegueixen és perdre credibilitat.

L’últim a parlar en aquest acte Les veus incòmodes és en Xavi Artigas. Ens comenta que ells van ser els primers que van treure un vídeo de l’Esther Quintana, la dona que va ser mutilada per part dels Mossos d’Esquadra amb pilotes de goma. Aquest exemple facilita entendre el que ens volen comunicar. Els Mossos d’Esquadra en tot moment van negar que haguessin fet servir pilotes de goma. Més tard es va demostrar amb aquest vídeo que altra vegada els mitjans de comunicació havien deformat la realitat. El Xavi Artigas reivindica que les persones que estan fent periodisme de debò són la gent humil, com ells, que no cobren ni un duro, ens diu. Com a última reflexió podem extreure que els mitjans de comunicació necessiten guanyar-se de nou la confiança que han deixat perdre. La informació necessita estar mil·limetrada i més quan es tracta de notícies que apel·len a sentiments, persones, vides, famílies…

Així doncs, la citació de Francis Bacon hauria de ser actualitzada com ho està sent la societat. La informació és poder sempre i quan sigui difosa de manera humil i periodística. L’objectiu principal que s’ha de complir és aconseguir que el ciutadà s’assabenti de tot el que passa arreu del món amb el simple concepte de ser veraç.

Ariadna Pey

arii

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: