Mama Jane’s project

“In dreams begin responsabilities” Delmore SchwartzImagen

SONY DSC

En aquesta fotografia: Angels Ferrarons, Gemma Garcia, Marcial Clotet i Maritza García

Avui, 19 de març del 2014 s’ha celebrat un acte a l’aula 101 de la Facultat de Comunicació Blanquerna, on s’hi ha explicat el Mama Jane’s Project. Es tracta d’un projecte que es desenvolupa entre Barcelona i Kenya. Les protagonistes de l’acte han sigut la Gemma Garcia, llicenciada en Periodisme, treballa de responsable de comunicació del paisatge urbà a l’Ajuntament de Barcelona ; Angels Ferrarons, llicenciada en Belles Arts, treballa a l’àmbit de l’assistència social; i Maritza García Castillo, alumna de tercer de Publicitat a Blanquerna. Orientada per Marcial Clotet es fa càrrec de la progarmació del màrqueting de Mama Jane’s project. En la presentació Clotet, professor de la FCB ha introduït una petita reflexió sobre el context en què ens trobem avui en dia.

Ja un dia Mahatma Gandhi va dir “En la tierra hay suficientes recursos naturales para satisfacer las necesidades de todos pero no tantos como para satisfacer la avaricia de pocos.” Actualment ens trobem, no pas en una crisi econòmica, sinó en una crisi ètica, de valors morals. Un món que ens interroga sobre nosaltres mateixos i ens pregunta qui volem ser en un futur pròxim, immediat. La paraula crisis prové del grec “krisis” = “decisió”; segons el professor Clotet el significat és molt revelador perquè precisament el que aquest present ens demana és decidir que volem ser o que volem deixar de ser. També ha fet referència a la teoria del caos: una papallona batent les seves ales a Sant Francisco pot causar un terratrèmol a la Xina. És així com Mama Jane neix del caos per trobar un ordre, una organització.

Karen Blixen va ser una burgesa danesa que va marxar a Kenya, on va crear una plantació per tal d’ajudar els més desvalguts a poder treballar. Té molta relació amb la idea de crear un projecte en comú per ajudar a aquells que més ho necessiten i en una entrevista va declarar que el millor consell per com viure la vida era: “Ante todo ser valientes, tener el don de amar y gozar de buen humor.” Així defineix Marcial Clotet a les tres participants de la conferència: Gemma, Angels i Maritza. La Gemma Garcia l’estiu del 2012 coneix a una noia, la Clara, que vivia Àfrica i gràcies a ella coneix Mama Jane’s project. Juntament amb l’Angels que un any marxa a fer de voluntaria a Kenya coneix també a la Clara i el projecte. Aquestes dues protagonistes i Maritza García formen Mama Jane’s project de Barcelona.

Context cultural i geogràfic

Kenya

Població: 39 milions d’habitants

Esperança de vida:
57 anys

Promig de fills per dona: 8,42

Població alfabetizada: 85’1%, és un nombre força elevat però no vol dir que tinguin oportunitats professionals

Idiomes: Swahili i Anglès ja que van tenir 73 anys de colònia britànica.

Les tribus a Kenya és un dels principals conflictes al país, el símbol del país són els massais, que representen l’1% de la població. És la minoria que s’ha venut turísticament, ja que el 63% de PIB de Kenya prové del turisme.

Coneix la Mama Jane

Història de la Mama Jane, traducció de Maica Castells:

“Sóc la Jane, tinc 53 anys I sóc vídua. He tingut sis fills que he infentat jo mateixa i la resta 50 que m ‘ha entregat la vida. Després de la mort del meu marit, la meva vida va canviar.

Jo aleshores treballava en una oficina dels Serveis Aeris de l’aeroport de Nairobi. De tornada del treball cap a casa, sempre veia nens del carrer jugar amb les deixalles, i pensava…Què puc fer per aquesta mainada? De vegades m’aturava i parlava amb ells.

Sempre em demanaven diners per comprar alguna cosa de menjar…Jo em preguntava on dormien? Tenia el cap ple de dubtes sobre aquests nens… I una vegada al tornar a casa, em vaig trobar amb dos dels nois del carrer. Després de comprar-los alguns aliments, i parlar amb ells, van aceptar venir a casa meva.

A partir d’aquest moment, i després de poder viure d’aprop les dures experiències que els hi havia tocat viure, ja no els podía deixar marxar. Deixant-me portar pel cor, i de manera no massa conscient, vaig anar acceptant als que anaven arribant i s’instal.laven amb nosaltres. Tots viviem a casa(13 nens incluint-hi els meus, 2004. Em vaig adonar de què els nens que viuen al carrer, desitgen tenir una oportunitat de canvi per a millorar les seves vides.Jo també vaig poder-ho experimentar a través dels meus fills. El sofriment d’estar sense pare. També m’adonava de la dificultat de viure només amb un dels dos pare/mare. Així que vaig començar a donar oportunit
ats als nois i noies del carrer. Vaig decidir donar-los l’oportunitat de créixer amb l’amor d’una mare”

L’any 2009 es traslladen a un “slum”, és un barri de barraques construit sobre un evocador d’escombraries i per on hi passa un conducte de gas pel mig,. No només Mama Jane està situat en aquest barri, el 61% de la població d’Àfrica subsahariana viu en slums. Les famílies del voltant comencen a donar els fills a càrrec de Mama Jane. Així va començar la història del projecte.

Fa 3 anys la Clara arriba a Kenya i coneix a un curs escolar a la Mama Jane. Aquí comencen a entrar els “Muzungus” (els blancs) al projecte. La clara parla d’això a la família , crea un grup de Facebook i sola viatja de Kenya a Premià portant recursos. Comencen a anar alguns grups de voluntaris fins que l’estiu del 2013 la gemma i l’Angels arriben a Kenya i s’adonen que volen continuar amb aquesta ajuda. Es veuen amb la necessitat a crear una ONG per poder demanar recursos, des d’aquí Barcelona. Com l’Angels ha dit : “Tenim l’essència: l’amor i la protecció d’una mare. Nosaltres estructurem l’organització.”

Els pilars fonamentals

Pel que fa l’àmbit educatiu, tradicionalment la “teacher-mummy” feia classe a tots els nens junts dins les barraques. Les fites que han aconseguit l’any 2013 han sigut: l’escola prim3ria per 74 nens i poder pagar exàmens i adquirir certificats de secundària. Els objectius que tenen previstos pel 2014 són: poder pagar classes de reforç escolar primaria, una secundària per a 34 adolescent i poder tenir accés a la universitat.

En l’alimentació, s’ha aconseguit un programa de menjar, amb un pressupost de 500 euros anuals i de mitjana els nens s’han engreixat 3,5kg en un any. Els objectius que tenen per aquest any són la millora del menú setmanal, ja que estan cobrint l’alimentació a un nivell molt bàsic.

El tercer pilar més important de Mama Jae’s project és la sanitat. A Kenya no hi ha sanitat pública i en els slums les condicions d’higiene són precàries. Tabé hi ha malalties comunes com la Malaria, infeccions respiratòries, infeccions estomacals o Dermatitis. Les fites del 2013 han sigut aconseguir un acord amb un dispensari local, la possibilitat de revisions mèdiques anuals, un diagnostic mèdic d’urgència i medicaments amb prescripció. Els objectius per l’any següent són aconseguir una assegurança mèdica, una prevenció de malalties i una millora de les condicions higièniques.Com es gestiona tot?

Han creat un procés de checklist setmanal, aquesta llista informa la seu de Barcelona sobre els nens: on han dormit, qui ha arribat de nou, qui ha marxat, si han anat a escola o no etc. També serveix pel seguiment de casos molt diversos: 28 totalment orfes, 40 adopcions de mama Jane, 74 beques escolars de primaria i 34 adolescents internats a Rusigna.

Pel que fa les subvencions de menjar són gràcies a l’ONG Aztivate. El pagament a proveïdors es fa via mòbil, és molt important evitar el pagament amb efectiu per tal que Mama jane no es vegi amb el dilema d’ajudar econòmicament a la gent que li demana. A més a més, han creat un sistema de fitxes de les necessitats urgents setmanals: nens malalts, destrosses de les barraques.

“El més important dins de la gestió a l’organització és la comunicació constant” declara la Gemma.

Comunicació de Mama Jane’s project

La responsable de la comunicació en l’organització és la Maritza García. Existeixen dues etapes en l’evolució de la propaganda d’aquesta ONG. Per una banda, en una primera etapa la Clara va crear un grup de Facebook “ un petit esforç per un somriure”, un blog titulat “Jerancy children”(nom de l’escola): http://jenracychildrenshome.blogspot.com.es i una difusió del projecte Mama Jane’s a ràdios locals i xerrades a escoles. Per altra banda, la segona etapa comença l’any 2013 quan monten un equip de treball específic per construir un pl4a de comunicació i un redisseny del logotip; van voler captar l’essència de Mama Jane’s: el somriure dels nens i el pilar del projecte que és Mama Jane. Aquest any 2014 han creat la pàgina web oficial que encara està en construcció: http://www.mamajane.org.

Com colaborar amb Mama Jane’s project?

– Concerts benèfics a la discoteca Titus(Badalona) i la sala Luz de Gas (Barcelona).

– Botigues solidàries amb collarets de les dones massais.

– Llurament de llibres usats a casa a la recepció de la Facultat de Comunicació Blanquerna. Seran venuts a la parada de llibres el dia de Sant Jordi (Premià).

– Possibilitat de donar 1€ al mes (https://www.teaming.net/mamajane-sproject).

Carlota Colom

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: