Webdoc, el diàleg amb la realitat

 

SONY DSC

                    Èrika Sànchez, moderadora; Àlex Badia i Isidora Guàrdia

Les XX Jornades Blanquerna ens han presentat avui dia 20 de març la conferència de Webdoc a l’auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna. Els participants de l’acte han sigut: Isadora Guàrdia, doctora de Comunicació Audiovisual de la Universitat de València; i Àlex Badia, soci de Barret Films.

“La realitat està per davant de nosaltres sempre, el que fem és intentar dialogar amb ella.” Ha dit Isidora Guàrdia. Encara es discuteix si el documental és un gènere o una manera de fer de l’autor. Transmedia ha trencat el context de tot, intenta involucrar a un tipus d’espectador diferent. És un espai de nova construcció on l’espectador influeix, participa i fins i tot decideix la trajectòria de producció. La idea és incloure un tipus d’espectador que és capaç de gestionar, que té una capacitat activa en el procés.

El transmedia ha de participar dins d’una plataforma online i ha de ser interactiu. Consisteix de la utilització de suports diferents que modulen i construeixen el tipus de narrativitat. “Quan fas un seguiment constant de determinants materials fa que sàpigues molt d’ells. Vas descobrint que hi ha altres manera de contar històries.” Declara la doctora Guàrdia. Les relacions tradicionals entre literatura i cine tenen molt a veure amb el procés transmedia. Es tracta de la transformació d’un text primer en un altre llenguatge a partir duna representació concreta. Transmedia és ell concepte d’autoria col·lectiva, de trencar la linealitat, trencar la manera de fer més ortodoxa.

Durant la presentació d’organitzacions que exerceixen el transmedia com a manera de documentar la realitat, Isidora ha destacat el Nacional Film Board of Canada, projecte que estudia el documental. Out my window, un apartat del projecte web, et permet acompanyar a la gent del que observa a través de la seva finestra. També s’ha mencionat la iniciativa que va començar l’any 2013 per parlar de la memòria de barri, amb tècniques que s’adapten a la gent gran. S’està introduint a participar políticament persones en un projecte de fer dues pàgines de llibre de tela il·lustrant artesanalment la història del seu barri. També es penjarà audiovisualment com a llibre digital: http://www.craftcabanyal.blogspot.com.es

Àlex badia, l’altre protagonista de l’acte, va participar en el programa de Salvados pel seu documental de l’accident de metro a València. Ha descrit la ciutat com a una ciutat arrasada, plena de corrupció, ha utilitzat la metàfora d’una ciutat coberta de cendra. “L’estratègia de silenci ha funcionat durant molts anys”, cita Àlex. A part del projecte de l’accident del 2006 a València també treballa a “Las voces de la memoria”. És un web documental que explica la història de la relació que té la música amb els nostres sentiments i com en un cas extrem com en els malalts d’alzheimer pot influenciar.

L’acte ha acabat amb un debat sobre les llicències que es necessiten per poder crear aquestes plataformes transmedia i la possibilitat que té aquesta manera de documentar de plasmar la realitat des del punt de vista dels protagonistes.

Carlota Colom

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: